$app = JFactory::getApplication(); $nazwa_witryny = $app->getCfg('sitename');

Wiadomość

Nasi na III Edycji Powiatowego Konkursu Na Potrawę Regionalną

P162032914 Października bieżącego roku we Włoszczowskim Centrum Kulturalno-Rekreacyjnym odbyła się III edycja konkursu na Potrawę Regionalną. W konkursie wzięło udział 14 uczestników, wśród których byli także reprezentanci naszej Gminy : Pani Ewa Napora mieszkanka Kluczyc, która prezentowała swoje „pierożki z dyni" oraz „pasztet drobiowy z kaszą jaglaną", Zespół ludowy Przepióreczka z Żelisławic prezentujący „łazanki z kapustą" oraz „polewkę wiejską", a także Zespół Ludowy "Złoty Kłos" z Secemina wystawiający „kapustę z grochem" oraz „żeberka pieczone ze śliwkami".
Do konkursu w sumie zgłoszono dwadzieścia siedem potraw. Każdy z wystawców miał stoisko na którym prezentował swoje potrawy. Wystrój każdego stoiska miał nawiązywać do aktualnej pory roku, składników użytych podczas przygotowywania prezentowanych specjałów, czy do tradycji ich podawania. Osoby biorące udział w konkursie stanęły na wysokości zadania i stworzyły na swoich stoiskach przepiękne kompozycje. Można więc było zobaczyć suszone grzyby, dynie, tradycyjne zastawy stołowe, kolorowe jesienne liście, stylowe świeczniki i wiele innych rzeczy, które wraz z potrawami tworzyły idealną kompozycję.
Wśród nagrodzonych w Kategorii "Najsmaczniejsza potrawa" Zespół Ludowy "Złoty Kłos" z Secemina zdobył III miejsce za „Żeberka pieczone ze śliwkami". Natomiast Zespół Ludowy "Przepióreczka" z Żelisławic zdobył II miejsce za „Polewkę wiejską z Żelisławic" w kategorii „Potrawy ściśle związanej z regionem". Na uwagę i uznanie zasługuje występ Pani Ewy Napora, która po raz kolejny w pojedynkę rywalizuje z zespołami w tym ciekawym konkursie.

{phocagallery view=category|categoryid=487|limitstart=0|limitcount=0|detail=8|displayname=0|displaydetail=0|displaydownload=0|displaybuttons=0|displaydescription=0|displayimgrating=0|type=1}